AGENDA

Zaterdag 10 december 2022:

Presentatie van het boek 1km dijk.... en zo ver je kunt kijken

Op die middag wordt ook de tentoonstelling van foto's van de 1km, die zijn gemaakt door fotograaf Kees Rutten, geopend om 14.00 uur.


dinsdag 2 augustus 2022:

Extra aflevering 1 km dijk (en zo ver je kunt kijken...): Verandering in beeld


Zondag 26 juni 2022: Gluren op de Heuvelrug


Om 14:00, 15:00 en 16:00 uur: UNHEARD MUSIC CONCEPTS


Een bijzondere combinatie: een pianist uit de klassieke muziek, een blazer (sopraan/tenorsax, bas/klarinet) uit de jazz, en een contrabassist uit de minimale popmuziek, die stukken spelen die voortkomen uit vrije improvisaties. Dit betekent dat hoewel ze het verloop van de stukken

kennen en hebben afgesproken, ze nog steeds niet precies van elkaar weten wat er gebeuren zal.

En dat maakt het spannend voor hen en voor hetpubliek, want geen optreden is hetzelfde. Wees niet bang dat dit ontaard in oeverloze solo’s en chaos. De muziek is sferisch met filmische associaties. Het gaat hun niet om de hoeveelheid noten, maar om de intentie.


4-5 juni 2022: Flitstentoonstelling Met Boeren en Buitenlui

Fototentoonstelling Met Boeren en Buitenlui

Ons landschap is mensenwerk.

In de fototentoonstelling Met Boeren en Buitenlui laat schrijver/journalist Janny Ruardy zien hoe negen bewoners van het Kromme Rijnlandschap zich elk op hun eigen wijze inzetten voor meer biodiversiteit in het landschap.

De foto’s zijn gemaakt ter gelegenheid van 45 jaar Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. Met de fototentoonstelling en een audiotour op de fiets zetten zij betrokken particuliere grondeigenaren in de spotlights.

De complete fototentoonstelling is te zien op 4 en 5 juni van 11.00 - 17.00 uur. In De Weide Blik.

18 april (2e paasdag), van 10 tot 13 uur of van 14 tot 17 uur:
De oorsprong van koffie; theorie, workshop en proeverij

Een smakelijke workshop waar je leert hoe en waar welke koffie groeit. Hoe je de koffieboon uit de koffiekers haalt, brandt, vervolgens maalt en uiteindelijk naar eigen voorkeur proeft. Je gaat naar huis met een verrijkte smaak, portie versgebrande Jimmabonen en het begin van je eigen koffieplantage.

Kosten: €75 (inclusief koffie, qishr, Arabisch gebak, koffieplantje en een pakje versgebrande bonen uit Jimmah, Ethiopie)

Tot en met 21 maart 30% early-bird korting: €54.

Geef je op via een mail oorsprong@abumelle.org

Meer weten? https://abumelle.org

25 en 26 september '21


Met Boeren en Buitenlui

In deze fototentoonstelling, gefotografeerd door Janny Ruardy en samengesteld door haar en Nanda Coppens, worden acht mensen geportretteerd, die zich ieder op hun eigen wijze inzetten voor een bio divers Kromme Rijnlandschap.
Van biologisch boeren met kruidenrijk gras tot de aanleg van een voedselbos.

Op zaterdag 25 september vindt, onder auspiciën van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap een fiets-excursie door het prachtige gebied plaats.

Op zondag 26 augustus staat de Weide Blik in het teken van het Cultuurfestival Heuvelrug, waarbij optredens op de Weide Blik kunnen worden gecombineerd met een bezoek aan de expositie. Voor meer informatie over het Cultuurfestival zie ook: www.cultuurfestivalheuvelrug.nl/.

Vanaf 25 oktober en op zes zondagen in november:

1 kilometer Langbroekerdijk (en zo ver je kunt kijken...)

Een documentaire in zes afleveringen over het Langbroekerweteringgebied tussen de kastelen Beverweerd en Sterkenburg. Gemaakt in samenwerking met de bewoners van het gebied en RTV Utrecht.

Uitzending gemist? Op www.rtvutrecht.nl/gemist/rtvutrecht zijn ze nog een jaar lang te bekijken.

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten na 25 oktober op www.1kmdijk.nl


koffiedik in je eigen oude melkpak

Workshop van 19:30 uur – 21:30 uur, 15 oktober 2020

Op de Weide Blik, Langbroekerdijk 23, Driebergen

Covid-19 strooit zand in de machine.... uitgesteld tot nader moment... let op de agenda voor een volgende aankondiging van de workshop oesterzwammen kweken.

In ongeveer 75 minuten leer je over schimmels, mycelia, primordia en de oesterzwam zelf. Je maakt kennis met Pleurotus ostreatus en met onze eigen Spoppo en je leert over de gevaren van de vermaledijde Trichoderma en hoe die te vermijden, danwel bestrijden.

Je gaat naar huis met vijfendertig gram broed -al dan niet vast gemixt met een handje drap van de koffie de we dan net zelf gedronken hebben (inclusief!)- in je eigen melkpak, nadat je hebt geleerd hoe je het experiment tot een goed einde kunt brengen.

Na afloop kun je (als je wil) toetreden tot een tijdelijke whatsappgroep waarin we resultaten delen en nog acht weken lang urgente vragen beantwoorden.

Workshop wordt gegeven door Anthon Keuchenius, journalist en ervaringsdeskundig op het gebied van zelf oesterzwammen kweken in je eigen etc. …, zelf nog dagelijks in de weer met koffie, broed en zwammen en schreef hier eerder artikelen over, o.a. in NRC Handelsblad.

Kosten €17,- en een leeg, met heet water gespoeld melkpak (vla-, sap-, chipsbus, yoghurtemmer etc). Minimaal aantal deelnemers is zeven, maximaal elf.

Geef je op via spoppo@xs4all.nl of betaal hier direct (€17 + naam!)

De Weide Blik is goed bereikbaar te voet en per fiets, maar ook zijn er voldoende parkeerplaatsen voor auto’s.Sea Shore Footage

Voor de tweede keer: Niek van Spengen op de Weide Blik. Geen korte expositie deze keer, maar werk dat langer blijft hangen. Niek zegt hierover: "Dit is het vervolg op de tentoonstelling “Gevonden Vondsten” in De Weide Blik in 2014. Beide series zijn ontstaan door het verzamelen van diverse voorwerpen op het strand. Door het samenvoegen van gevonden voorwerpen en door mij bewerkte materialen ontstaan nieuwe unieke beelden. Vindplaatsen waren de stranden van Terschelling, Bergen aan Zee, Bali, California en vondsten op straat. Het is een ode aan het hergebruik van materialen welke zijn gevormd door slijtage van de elementen."
Twee activiteiten in één week! Maandag 17 juni en zaterdag 22 juni:

Cursus moestuinieren

In Moestuin De Weide Blik, Langbroekerdijk 23, Driebergen


  • 18 April > theorie-avond

  • 11 Mei > praktijkdag zaaien en planten

  • 15 Juni > praktijkdag planten en plukken

  • 24 augustus > praktijkdag oogsten en eten

Een basiscursus voor de starter die een moestuin wil aanleggen, of de bloementuin wil verrijken met groenten en kleinfruit of degene met iets meer ervaring die zijn of haar kennis wil uitbreiden.

Uniek: direct oefenen in de moestuin van “De Weide Blik”.

Kosten: € 140,- voor 4 bijeenkomsten, inclusief koffie, thee en 3 lunches van de tuin.

18 April, 19.30 – 22.00 uur: een avondles over > Bodemsoorten, composteren, bemesten, soorten gewassen (wortelgroente/bladgroente/ koolgroente/peulen/ meerjarig), waar-wat-wanneer, goede groente-bloemenburen, onkruid en andere plagen, een teeltplan maken en voorzaaien. Huiswerk: maak jouw eigen teeltplan.

11 Mei, 10.00 – 15.30 uur: praktijkles – met lunch- in de moestuin > Gereedschap en voorbereiding, zaaien en planten - over rijtjes en ruimtes, verhoogde bedden en paadjes - en op het juiste moment planten, snoeien en schoffelen.

15 Juni, 10.00 – 15.30 uur: praktijkles en lunch in de moestuin > Snoeien, oogsten, verwerken, bewaren, een winterteeltplan maken.

Extra: TuinTapas van- en in de tuin!

17 augustus, 10.00 – 15.30 uur: oogstlunch en praktijkles in de moestuin > oogsten en eten uit eigen tuin. Planten van groenten voor in de herfst en winter, moestuin winterklaar maken en zaaien met bodemverbeteraars.

Resultaat? Aan het einde van de moestuincursus kan je:

- een zomer – én een winterteeltplan voor je moestuin maken

- moestuin voorbereiden, bemesten, bewerken voor een goede oogst

- voorzaaien en voorkomen van teleurstellingen

- gewasfamilies onderscheiden en de juiste buren kennen

- onkruid, plagen en ziektes beheersen

- weten hoe, wanneer en wat te zaaien of te planten

- bijhouden en beheren met passend tuingereedschap

- oogsten, bewaren en winterklaar maken

Docent: Walter den Hollander, hovenier Den Groene Hollander

Kosten: € 140,- voor 4 bijeenkomsten, incl. koffie/thee/koekje én lunch, bij minimaal 10 cursisten en maximaal 12. Registratie als deelnemer direct na ontvangst cursusbedrag. Annuleren is mogelijk tot een week voor aanvang, je ontvangt dan het cursusgeld terug.

Locatie: De Weide Blik, Langbroekerdijk 23, 3972 NC, Driebergen, met OV -fiets in 15 minuten van het station, (gratis) parkeerplaatsen aanwezig.

Aanmelden: stuur een mail naar info@deweideblik.com en we sturen je een aanmeldformulier retour.

Eéndagsworkshop op de Weide Blik: kweek zelf je eigen paddenstoelen

Oesterzwam kweken op je zelfgebruikte koffiedik in je eigen gerecyclede melk- of yoghurtpak.

Een Workshop op 24 maart aanstaande, van 11:00 uur – 12:15 uur, op de Weide Blik.

In 75 minuten leer je over schimmels, mycelia, primordia en de oesterzwam zelf. Je maakt kennis met Pleurotus ostreatus en met onze eigen Spoppo en je leert over de gevaren van de vermaledijde Trichoderma en hoe die te vermijden, danwel bestrijden.

Je gaat naar huis met vijfendertig gram broed -al dan niet vast gemixt met een handje drap van de koffie de we dan net zelf gedronken hebben (inclusief!)- in je eigen melkpak, nadat je hebt geleerd hoe je het experiment tot een goed einde kunt brengen.

Na afloop kun je (als je wil) toetreden tot een tijdelijke whatsappgroep waarin we resultaten delen en nog acht weken lang urgente vragen beantwoorden.

De Workshop wordt gegeven door Anthon Keuchenius, journalist en enigszins ervaringsdeskundig op het gebied van zelf oesterzwammen kweken in je eigen keuken. Anthon is zelf nog dagelijks in de weer met koffie, broed en zwammen en schreef hier eerder artikelen over, o.a. in NRC Handelsblad.

Kosten €17,- en een leeg, met heet water gespoeld melkpak (vla-, sap-, chipsbus, yoghurtemmer etc). Minimaal aantal deelnemers is zeven, maximaal elf.

Geef je op via abumelle.org

zondag 25 november 2018: Gluren op de Heuvelrug

Ook dit jaar is de Weide Blik weer een van de locaties waar het huiskamerfestival Gluren op de Heuvelrug plaats zal vinden.

Zondagmiddag 25 november zetten we de staldeuren om 13.00 uur weer wijd open, voor een optreden van een heel bijzonder duo: Maite van der Marel & Pınar Dönmez. Ze presenteren zichzelf in een bijlage bij dit bericht.

Als je het optreden op de Weide Blik wilt combineren met andere optredens die middag: de Weide Blik is minstens tien minuten tot een kwartier fietsen van andere locaties verwijderd. Ons advies: Start bijvoorbeeld op de Langbroekerdijk en fiets daarna het dorp in, of eindig je tocht op de dijk.

De toegang is gratis. Wel stellen we een vrijwillige bijdrage op prijs. Om de artiesten te belonen en om ons project ‘Eén kilometer Langbroekerdijk’ mede te financieren.

Wat dat laatste project is, leggen we graag uit.

Hopelijk zien we je de 25ste!

dinsdag 8 mei, 5 juni en 3 juli 2018: Weide Blik avondwandeling

Op een ontspannen manier meer te weten komen over het gebied rond de Langbroekerwetering in Driebergen? Dat kan dit voorjaar. De Weide Blik organiseert drie avondwandelingen. Een wandeling is ongeveer 5 km lang en duurt zo’n 1,5 uur.

Veel mensen kennen het Langbroekerweteringgebied en het overgangsgebied naar de Kromme Rijn vanaf de weg of fietspad. Maar de ontstaansgeschiedenis van het gebied en de cultureel-historische weetjes zijn vaak minder bekend. Terwijl deze het gebied zo verrassend maken, zeker in combinatie met de typische flora en fauna.

Wandel mee en verwonder en bewonder dit unieke gebied. Elke avond wandelen we bovendien over een historische landgoed. De eerste wandeling voert ons over en rond landgoed Beverweerd. De tweede en de derde wandeling gaan over de landgoederen Leeuwenburg en Sterkenburg , elk met een bijzondere geschiedenis.

We vertrekken van de Weide Blik. Voor een routebeschrijving, zie de contact pagina. Welkom vanaf 19.15 uur, vertrek om 19.30 uur. We sluiten af meteen drankje op de Weide Blik.

De maximale groepsgrootte is 12 personen.Om zeker te zijn van deelname kun je vooraf reserveren voor één of meerdere wandelingen: info@deweideblik.com Een vrijwillige bijdrage voor de genoten drankjes en wandeling is welkom.

zondag 18 maart 2018: Made in China

Fototentoonstelling op de Weide Blik

Een groep van 13 Nederlandse fotografen bezocht de regio Yangshuo in het zuiden van China. Het gebied is van een wonderbaarlijke schoonheid.

Dit karstgebergte met meanderende rivieren en rijstvelden is uniek. Niet voor niets is het een populaire streek voor vakantievierende Chinezen.

Het is ook een gebied waar de oude wereld nog voor een deel intact is en de nieuwe wereld oprukt. Waar meedogenloze bouwprojecten de natuur verdringen en jongeren vooral met hun mobieltjes in de weer zijn.

Slechts één dag zijn werken van deze reis op één plek te zien: De Weide Blik. Op zondag 18 maart aanstaande, van 10.00 tot 17.00 uur.

Daarna gaan de foto’s met hun eigenaren naar alle windrichtingen uit elkaar.

De fotografen zijn Kosta Karathanasis, Annemieke Kok, Ronald Damwijk, Barbara Zonjee, Janny Ruardy, Chantal van Kollenburg, Henk Pouw, Abel Ponger, Ineke Pauw, Manouk Rijper, Joeki Rutten, Margreet Coolen en Kees Rutten.


9 en 10 maart 2018: NLDoet op de Langbroekerdijk

Insecten- en Bijenkasten maken, aanleggen bloemrijke strook

Op vrijdag 9 maart gaan we twee kasten bouwen en wordt een strook grond in de tuin geschikt gemaakt voor het zaaien van bloemrijke kruiden. Insecten en wilde bijen kunnen hier hun kostje vinden nadat ze onze fruitbomen en die van de buren hebben helpen bevruchten.

Meer informatie: klik hier voor de site van NLDoet

Op zaterdag 10 maart zijn kinderen van harte welkom, omdat we ook een paar kleinere kasten gaan maken waarbij kinderen ons kunnen helpen. Meer info: klik hier voor de site van NLDoet

Tijdens het eten tussen de middag zal imker Henk van Berkel vertellen over het nut, en vooral de noodzaak van bijen en insecten bij de telt van planten, fruit en groenten.

10 & 11 september 2016 Poëzie per meter en meer


Uitnodiging voor het weekend van 10 en 11 september, voor het evenement “100 Meter Poëzie en Meer”. Met een expositie op zaterdag en zondag, en een middag vol poëzie, verhalen en muziek op zondag. Verschillende beeldend kunstenaars, dichters, verhalenvertellers en muzikanten doen mee. Er is veel te genieten, voor jong en oud.

- Op 10 en 11 september is de expositie open voor publiek (van 12 tot 17 uur).

- Op zondagmiddag 11 september is er tussen 13.00 en 17.00 een middagprogramma met poëzie, verhalen en muziek.

Locatie is boerderij De Weide Blik van Tineke Booi en Leen Doeve, Langbroekerdijk 23 te Driebergen (http://www.deweideblik.com).


Aanleiding is de Honderd Meter poëzie van Gera Pronk. Gera maakt momenteel, samen met drukkerij Showprint, een 100 meter lang buitenlint, met een doorlopende tekst van 15 gedichten (uit http://www.honderdmeter.nl). Het lint zal worden 'geweven' door de boomgaard en de moestuin van de Weide Blik.

Op de Deel is een expositie met het thema “Van letters en spetters” door o.a. Marjoleine van Tol (expositie-coördinatie), Geert Zomer, Robert Zwart, Wim van Dijk, Marina Graafland, Marcell Vroeijenstijn, Mirjam van Zweeden, Willem Stolwijk en Hans Niphuis.

Op zondagmiddag zullen op verschillende locaties in- en rondom de boerderij optredens zijn: in de Hooikap, in de Tent, in de Hut, in de Caravan, in de Keet, onder de Notenboom en in de Moestuin.

  • Er is muziek van het saxofoontrio, het huiskamerensemble van Aurora en van Blue Ray Springwater.

  • Er zijn voorlees- en poëziesessies, en er is 'storytelling', voor volwassenen en voor kinderen. Deelnemers zijn o.a. Gregor Verwijmeren, Olaf Stomp, Mirjam van Zweeden, Blue Ray Springwater, Simone Hazendonk, Geert Zomer en Gera Pronk.

Organisatoren, kunstenaars en deelnemers/performers werken belangeloos mee aan het evenement. Exposanten kunnen hun werk verkopen: er is een verkoop-tafel.

“Bij ’t Moment” uit Driebergen verzorgt hapjes en drankjes tegen betaling.

Bezoekers vragen we een zelfgekozen bijdrage in een pot te doneren. Deze pot wordt ponds-ponds verdeeld onder alle deelnemers die niets te verkopen hebben en de Weide Blik organisatie. De financiële onzekerheid proberen we te compenseren door een goede organisatie, en door eer en glorie aan de deelnemers op facebook en website te vermelden.

Tip: Als je van ver komt kun je tegen een klein bedrag overnachten bij de buren op camping Strosteeg. Informeer wel zo snel mogelijk naar de beschikbaarheid. (http://www.strosteeg.nl)

We vinden het leuk als je komt!!!!!

7 t/m 29 mei 2016 Chambre d'Amis

Van 7 t/m 29 mei 2016 is de expositie 'Chambre d'Amis' in De Weide Blik te zien. De tentoonstelling van beeldende kunst, mode en fotografie van 18 kunstenaars is samengesteld door de Rhenense kunstenaar Margot Kikkert. Zij heeft voor de 'Chambre d'Ámis' een keuze mogen maken uit het werk van bevriende kunstenaars.

Voor openingstijden en deelnemende kunstenaars zie www.chambredamis.nl


Uilenkasten maken

Onder leiding van Marc van Leeuwen (Eco-line, Houten) en Maarten van Beek (Landschap Erfgoed Utrecht) worden er uilenkasten gemaakt voor steenuilen en kerkuilen.

Marc van Leeuwen zal om 10.00 uur ook over de bescherming van uilen en het doel van het plaatsen van uilenkasten vertellen.

Er kunnen zich voor het daarna maken van kasten geen deelnemers meer aanmelden. Maar de lezing van Marc is vrij toegankelijk voor iedere geïnteresseerde.